zamien na ulamek zwykly
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
zamien na ulamek zwykly
\(\displaystyle{ 2,0(36)=2+0,0(36)=2+\frac{1}{10}\cdot 0,(36)\\\\
x=0,(36) /\cdot 100\\
100x=36,(36)\\
100x-x=36,(36)-0,(36)\\
99x=36\\
x=\frac{36}{99}\\
x=\frac{4}{11}\\\\
2,0(36)=2+\cdot \frac{1}{10}\cdot \frac{4}{11}=2+\frac{4}{110}=2\frac{4}{110}=2\frac{2}{55}}\)
x=0,(36) /\cdot 100\\
100x=36,(36)\\
100x-x=36,(36)-0,(36)\\
99x=36\\
x=\frac{36}{99}\\
x=\frac{4}{11}\\\\
2,0(36)=2+\cdot \frac{1}{10}\cdot \frac{4}{11}=2+\frac{4}{110}=2\frac{4}{110}=2\frac{2}{55}}\)