Równanie, nieskończona liczba rozwiązań [dowieść]

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Równanie, nieskończona liczba rozwiązań [dowieść]

Post autor: patry93 »

Witam.

Wykazać, że równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + z^2 = x^3 + y^3 + z^3}\) posiada nieskończenie wiele rozwiązań w liczbach całkowitych \(\displaystyle{ x, y, z}\).

Osobiście "widzę" tylko rozwiązania "zero-jedynkowe" co utrudnia mi niesamowicie wykazanie tezy...

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Równanie, nieskończona liczba rozwiązań [dowieść]

Post autor: Sylwek »

Jest w niebieskim Pawłowskim. Z tego co pamiętam dla \(\displaystyle{ y=-x}\) mamy:
\(\displaystyle{ 2x^2+z^2=z^3 \iff z^2(z-1)=2x^2}\), więc wystarczy dobrać: \(\displaystyle{ z-1=2k^2}\), z czego mamy:
\(\displaystyle{ z^2(z-1)=z^2 2k^2 = 2(kz)^2=2x^2}\) dla x=kz, a że możemy dobrać nieskończenie wiele takich k, to...
ODPOWIEDZ