Rozwiąż na liczbach naturalnych równanie:

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kuba0221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 21 lis 2008, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 4 razy

Rozwiąż na liczbach naturalnych równanie:

Post autor: kuba0221 »

Rozwiąż na liczbach naturalnych równanie
\(\displaystyle{ 3x^{2}+5y^{2}=345}\)
Pomożcie!!
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Rozwiąż na liczbach naturalnych równanie:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x=5z}\) prowadzi do \(\displaystyle{ 15z^2+y^2=69}\) skad z
ODPOWIEDZ