Witam.
Znaleźć wszystkie pary (x, y) liczb całkowitych dodatnich spełniających równianie \(\displaystyle{ 2 3^x = 7y+5}\)
Lewa strona jest bez wątpienia parzysta, więc y musi być nieparzyste, aby prawa strona też była parzysta.
Można też zrozumieć zapis po prawej stronie tak, że lewa strona musi dawać resztę równą 5 przy dzieleniu przez 7.
Mamy więc \(\displaystyle{ 2 3^x \equiv 5 (mod \ 7)}\)
Nie bardzo wiem jak to rozwiązać... (o ile sam pomysł dobry )
Z góry dziękuję za pomoc.
Równanie, pary liczb
Równanie, pary liczb
Hmm, pewnie to co zaraz napiszę nie pomoże za bardzo, ale co tam...
Przekształćmy to do postaci
\(\displaystyle{ 2(3^x-6)=7(y-1)}\)
Widać, że \(\displaystyle{ y=2k+1}\), zaś po przeanalizowaniu reszt \(\displaystyle{ mod 7}\) widać, że \(\displaystyle{ x=7l+3}\)
Mamy zatem
\(\displaystyle{ 2(27\cdot (3^7)^l-6)=7(2k+1-1) \\ 6(9\cdot (3^7)^l-2)=14k \\ 3(9(3^7)^l-2)=7k}\)
Widać zatem, że
\(\displaystyle{ k=3k' \\ l=6l'}\)
\(\displaystyle{ 9(3^{42})^{l'}-2=7k'}\)
\(\displaystyle{ 9((3^{42})^{l'}-1)=7(k'-1)}\)
Wobec czego musi zachodzić
\(\displaystyle{ k''=9k'+1}\)
Ostateczna postać do której poszedłem to
\(\displaystyle{ \boxed{(3^{42})^{l'}-1=7k''}}\)
Widać, że \(\displaystyle{ k''=0=l'}\) pasuje, lecz nie wiem do dalej. Ciężko jest mi znaleźć dzielniki liczby \(\displaystyle{ 3^{42}-1}\), więc nie wiem co dalej...
Mam nadzieję, że ktoś niedługo to rozwiąże.
PS
Skąd masz te zadanie?
Przekształćmy to do postaci
\(\displaystyle{ 2(3^x-6)=7(y-1)}\)
Widać, że \(\displaystyle{ y=2k+1}\), zaś po przeanalizowaniu reszt \(\displaystyle{ mod 7}\) widać, że \(\displaystyle{ x=7l+3}\)
Mamy zatem
\(\displaystyle{ 2(27\cdot (3^7)^l-6)=7(2k+1-1) \\ 6(9\cdot (3^7)^l-2)=14k \\ 3(9(3^7)^l-2)=7k}\)
Widać zatem, że
\(\displaystyle{ k=3k' \\ l=6l'}\)
\(\displaystyle{ 9(3^{42})^{l'}-2=7k'}\)
\(\displaystyle{ 9((3^{42})^{l'}-1)=7(k'-1)}\)
Wobec czego musi zachodzić
\(\displaystyle{ k''=9k'+1}\)
Ostateczna postać do której poszedłem to
\(\displaystyle{ \boxed{(3^{42})^{l'}-1=7k''}}\)
Widać, że \(\displaystyle{ k''=0=l'}\) pasuje, lecz nie wiem do dalej. Ciężko jest mi znaleźć dzielniki liczby \(\displaystyle{ 3^{42}-1}\), więc nie wiem co dalej...
Mam nadzieję, że ktoś niedługo to rozwiąże.
PS
Skąd masz te zadanie?
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Równanie, pary liczb
Wystarczy znaleźć takie x, że:
\(\displaystyle{ 2 3^x \equiv 5 \equiv 12 \ (mod \ 7) \iff 3^x \equiv 6 \ (mod \ 7) \iff x=6k+3}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ (x,y)=(6k+3, \frac{2 27^{2k+1}-5}{7})}\) dla każdego k nieujemnego.
\(\displaystyle{ 2 3^x \equiv 5 \equiv 12 \ (mod \ 7) \iff 3^x \equiv 6 \ (mod \ 7) \iff x=6k+3}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ (x,y)=(6k+3, \frac{2 27^{2k+1}-5}{7})}\) dla każdego k nieujemnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Równanie, pary liczb
frej - co to są te takie apostrofy? Zadanie mam z broszurki OMG
Noooo, Sylwek, geniuszu - dzięki
Rozumiem, że kluczowy był "zabieg" zamienienia 5 na 12 oraz podzielność tej kongruencji była możliwa tylko dlatego, że 2 i 7 są względnie pierwsze?
Noooo, Sylwek, geniuszu - dzięki
Rozumiem, że kluczowy był "zabieg" zamienienia 5 na 12 oraz podzielność tej kongruencji była możliwa tylko dlatego, że 2 i 7 są względnie pierwsze?