Liczby pierwsze i wartosć bezwzględna
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sufczyn
- Podziękował: 1 raz
Liczby pierwsze i wartosć bezwzględna
Znajdź wszystkie liczby pierwsze m, dla których zdanie: "Równanie \(\displaystyle{ |x-2|=||m+1|-4|+1}\) ma dwa rozwiązania różnych znaków" jest nieprawdziwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Liczby pierwsze i wartosć bezwzględna
Kiedy zdanie jest nieprawdziwe? Kiedy równanie nie ma rozwiązań (nie zachodzi), jedno rozwiązanie (nie zachodzi) albo kiedy ma dwa rozwiązania tego samego znaku lub jedno z nich jest zerem.
1. \(\displaystyle{ x_1=0\qquad ||m+1|-4|+1=2}\)
Rozwiązujesz równanie.
2. Rozwiązania jednego znaku:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1-2=-(x_2-2)\\ x_1x_2>0\end{cases}\\
\begin{cases}x_1+x_2=4\\x_1x_2>0\end{cases}}\)
Czyli rozwiązania zawierają się w \(\displaystyle{ (0;4)}\). Ale możemy mieć tylko całkowite rozwiązania, zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1=1\\ x_2=3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ ||m+1|-4|+1=1}\)
Rozwiązujesz równanie.
Sprawdzasz, które z otrzymanych wartości parametru m są liczbami pierwszymi.
1. \(\displaystyle{ x_1=0\qquad ||m+1|-4|+1=2}\)
Rozwiązujesz równanie.
2. Rozwiązania jednego znaku:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1-2=-(x_2-2)\\ x_1x_2>0\end{cases}\\
\begin{cases}x_1+x_2=4\\x_1x_2>0\end{cases}}\)
Czyli rozwiązania zawierają się w \(\displaystyle{ (0;4)}\). Ale możemy mieć tylko całkowite rozwiązania, zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1=1\\ x_2=3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ ||m+1|-4|+1=1}\)
Rozwiązujesz równanie.
Sprawdzasz, które z otrzymanych wartości parametru m są liczbami pierwszymi.