NWW,NWD,suma

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

NWW,NWD,suma

Post autor: szymek12 »

Znaleźć dwie liczby naturalne, których suma wynosi \(\displaystyle{ 750}\), zaś iloraz z dzielenia ich najmniejszej wspólnej wielokrotności przez ich największy wspólny dzielnik jest równy \(\displaystyle{ 1196}\).
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

NWW,NWD,suma

Post autor: MagdaW »

\(\displaystyle{ NWD(a, b)=k
a=kx b=ky (x, y)=1

NWW(a, b)=kxy}\)

\(\displaystyle{ \frac{NWW(a,b)}{NWD(a, b)} =xy

xy=1196=2 2 13 23

a+b=750 k(x+y)=750}\)


Teraz wystarczy sprawdzić z pierwszego równania wszystkie względnie pierwsze x i y, czy ich suma dzieli się przez 750.
ODPOWIEDZ