Udowodnij nierówności
Udowodnij nierówności
Potrzebuje pomocy przy zadaniach
1. Z: \(\displaystyle{ a\cdot b\cdot c > 0}\)
T: \(\displaystyle{ \frac{ab}{c} + \frac{bc}{a} + \frac{ac}{b} \geqslant a+b+c}\)
2. Z: \(\displaystyle{ a,b,c \in\RR}\)
T: \(\displaystyle{ (a+b) ^{2} + (b+c) ^{2} + (a+c) ^{2} \geqslant \frac{4}{3} (a+b+c) ^{2}}\)
3. Z: \(\displaystyle{ a \ne 0, b \ne 0}\)
T: \(\displaystyle{ \frac{a ^{2}-ab+b ^{2} }{a ^{2} + ab +b ^{2} } \geqslant \frac{1}{3}}\)
4: Z: \(\displaystyle{ x,y\in }\)
T: \(\displaystyle{ \frac{x}{1+y} + \frac{y}{1+x} \leqslant 1}\)
Z góry dziękuję za pomoc w którymkolwiek. (:
pozdrawiam, Szafira
1. Z: \(\displaystyle{ a\cdot b\cdot c > 0}\)
T: \(\displaystyle{ \frac{ab}{c} + \frac{bc}{a} + \frac{ac}{b} \geqslant a+b+c}\)
2. Z: \(\displaystyle{ a,b,c \in\RR}\)
T: \(\displaystyle{ (a+b) ^{2} + (b+c) ^{2} + (a+c) ^{2} \geqslant \frac{4}{3} (a+b+c) ^{2}}\)
3. Z: \(\displaystyle{ a \ne 0, b \ne 0}\)
T: \(\displaystyle{ \frac{a ^{2}-ab+b ^{2} }{a ^{2} + ab +b ^{2} } \geqslant \frac{1}{3}}\)
4: Z: \(\displaystyle{ x,y\in }\)
T: \(\displaystyle{ \frac{x}{1+y} + \frac{y}{1+x} \leqslant 1}\)
Z góry dziękuję za pomoc w którymkolwiek. (:
pozdrawiam, Szafira
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 23:01 przez szafira, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Udowodnij nierówności
Ad 4
Bez straty ogólności \(\displaystyle{ x \leqslant y .}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{1+y}+ \frac{y}{1+x} \leqslant \frac{x}{1+x} + \frac{y}{1+x} \leqslant \frac{x}{1+x} + \frac{1}{1+x} = \frac{1+x}{1+x} = 1 \leqslant 1}\)
Bez straty ogólności \(\displaystyle{ x \leqslant y .}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{1+y}+ \frac{y}{1+x} \leqslant \frac{x}{1+x} + \frac{y}{1+x} \leqslant \frac{x}{1+x} + \frac{1}{1+x} = \frac{1+x}{1+x} = 1 \leqslant 1}\)
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Udowodnij nierówności
Zad. 2
\(\displaystyle{ a^{2}+2ab+b^{2}+b^{2}+2bc+c^{2}+c^{2}+2ca+a^{2} \geqslant \frac{4}{3}(a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2bc+2ca) // \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 6a^{2}+6b^{2}+6c^{2}+6ab+6bc+6ca \geqslant 4a^{2}+4b^{2}+4c^{2}+8ab+8bc+8ca}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+2b^{2}+2c^{2}-2ab-2bc-2ca \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-2ab+b^{2}+b^{2}-2bc+c^{2}+c^{2}-2ca+a^{2} \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+(b-c)^{2}+(a-c)^{2} \geqslant 0}\)
Przekształcenia są równoważne, więc ostatnia nierówność jest równoważna nierówności wyjściowej. Ostatnia nierówność jest oczywiście prawdziwa więc nierówność wyjściowa jest również prawdziwa.
Zad. 3
Zauważmy, że: \(\displaystyle{ a^{2}+ab+b^{2}=(a+\frac{b}{2})^{2}+\frac{3}{4}b^{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}-ab+b^{2}}{a^{2}+ab+b^{2}}-\frac{1}{3}=\frac{3a^{2}-3ab+3b^{2}-a^{2}-ab-b^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})}=\frac{2a^{2}-4ab+2b^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})}=\frac{2(a-b)^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})} \geqslant 0}\)
Licznik jest dodatni, mianownik też więc ułamek jest większy lub równy zero. Przekształcenia są równoważne, więc ostatnia nierówność jest równoważna nierówności wyjściowej. Ostatnia nierówność jest prawdziwa więc nierówność wyjściowa jest również prawdziwa.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ a^{2}+2ab+b^{2}+b^{2}+2bc+c^{2}+c^{2}+2ca+a^{2} \geqslant \frac{4}{3}(a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2bc+2ca) // \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 6a^{2}+6b^{2}+6c^{2}+6ab+6bc+6ca \geqslant 4a^{2}+4b^{2}+4c^{2}+8ab+8bc+8ca}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+2b^{2}+2c^{2}-2ab-2bc-2ca \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-2ab+b^{2}+b^{2}-2bc+c^{2}+c^{2}-2ca+a^{2} \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+(b-c)^{2}+(a-c)^{2} \geqslant 0}\)
Przekształcenia są równoważne, więc ostatnia nierówność jest równoważna nierówności wyjściowej. Ostatnia nierówność jest oczywiście prawdziwa więc nierówność wyjściowa jest również prawdziwa.
Zad. 3
Zauważmy, że: \(\displaystyle{ a^{2}+ab+b^{2}=(a+\frac{b}{2})^{2}+\frac{3}{4}b^{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}-ab+b^{2}}{a^{2}+ab+b^{2}}-\frac{1}{3}=\frac{3a^{2}-3ab+3b^{2}-a^{2}-ab-b^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})}=\frac{2a^{2}-4ab+2b^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})}=\frac{2(a-b)^{2}}{3(a^{2}+ab+b^{2})} \geqslant 0}\)
Licznik jest dodatni, mianownik też więc ułamek jest większy lub równy zero. Przekształcenia są równoważne, więc ostatnia nierówność jest równoważna nierówności wyjściowej. Ostatnia nierówność jest prawdziwa więc nierówność wyjściowa jest również prawdziwa.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, o 11:30 przez LichuKlichu, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Udowodnij nierówności
LichuKlichu a tam w tym 2 nie powinno być zamiast c^2, a^2?
Reszte napisałeś dobrze mimo tej pomyłki Chyba z pośpiechu.
Dzięki za rozwiązania! Spisze sobie je do zeszytu
Reszte napisałeś dobrze mimo tej pomyłki Chyba z pośpiechu.
Dzięki za rozwiązania! Spisze sobie je do zeszytu
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Udowodnij nierówności
bardzo dziękuję
[ Dodano: 30 Listopada 2008, 19:26 ]
a wie ktoś może jak zadanie 1 zrobić?
i bardziej przejżyśćie zadanie 4?
z góry dziękuję
[ Dodano: 30 Listopada 2008, 19:26 ]
a wie ktoś może jak zadanie 1 zrobić?
i bardziej przejżyśćie zadanie 4?
z góry dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Udowodnij nierówności
1)
Jest równoważne \(\displaystyle{ \sum_{cyc}(ab)^{2}\geq abc(a+b+c)}\)
Podstawiajć \(\displaystyle{ x=ab \ y=bc \ z=ca}\) otrzymujemy nierówność równoważną:
\(\displaystyle{ (x^{2}+y^{2}+z^{2}-xy-yz-zx\geq 0)\iff (\frac{\sum_{cyc}(x-y)^{2}}{2})}\) co jest oczywiste
A co konkretnie jest niejasnego w rozwiązaniu zadania 4? Pierwsze przejście wynika z założenia \(\displaystyle{ x\leq y}\) natomiast drugie z \(\displaystyle{ y\leq 1}\)
Jest równoważne \(\displaystyle{ \sum_{cyc}(ab)^{2}\geq abc(a+b+c)}\)
Podstawiajć \(\displaystyle{ x=ab \ y=bc \ z=ca}\) otrzymujemy nierówność równoważną:
\(\displaystyle{ (x^{2}+y^{2}+z^{2}-xy-yz-zx\geq 0)\iff (\frac{\sum_{cyc}(x-y)^{2}}{2})}\) co jest oczywiste
A co konkretnie jest niejasnego w rozwiązaniu zadania 4? Pierwsze przejście wynika z założenia \(\displaystyle{ x\leq y}\) natomiast drugie z \(\displaystyle{ y\leq 1}\)