Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: za kompa
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu zadań konkursowych:
zad 3
Wykazać że, liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+4)}}\) jest niewymierna dla każdego \(\displaystyle{ n N}\).
zad 7
Nie używając pochodnych znaleźć najmniejszą wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ 8x^{2} - 12xy + 9 y^{2} + 4y +3}\)
zad 3
Wykazać że, liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+4)}}\) jest niewymierna dla każdego \(\displaystyle{ n N}\).
zad 7
Nie używając pochodnych znaleźć najmniejszą wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ 8x^{2} - 12xy + 9 y^{2} + 4y +3}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, o 23:38 przez znawca17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: za kompa
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
to jest taki konkurs aby mieć wyższą ocenę (to jest wewnątrz szkoły)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: za kompa
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
ale to są zdania dane mi przez profesora żebym miał 6 i zostały mi dwa... to jaki to konkurs:D
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
Pewnie znawca17 miał na myśli poziom trudności zadań, że nie są to typowe zadania szkolne.znawca17 pisze:zadań konkursowych
No ale w takim wypadku pomylił działy na forum.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
ad 7 zapisac wyrazenie w formie wsk \(\displaystyle{ (\sqrt{8}x - \frac{3\sqrt{2}}{2}y )^2 + f(y)}\)
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
7.
Można też potraktować podane wyrażenie jako funkcję kwadratową f(x) zmiennej x z parametrem y i znaleźć wartość y, dla której najmniejsza wartość f(x) jest najmniejsza.
Można też potraktować podane wyrażenie jako funkcję kwadratową f(x) zmiennej x z parametrem y i znaleźć wartość y, dla której najmniejsza wartość f(x) jest najmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: za kompa
Liczba niewymierna, najmniejsza wartość
a możesz sobie to policzyć na kartce i sprawdzić czy wyszło Ci \(\displaystyle{ y=-\frac{4}{9} x= - \frac{8}{15}}\)? (że dla tych wartości to wyrażenie jest najmniejsze)enigm32 pisze:7.
Można też potraktować podane wyrażenie jako funkcję kwadratową f(x) zmiennej x z parametrem y i znaleźć wartość y, dla której najmniejsza wartość f(x) jest najmniejsza.