Witam.
Udowodnij że parzysta liczba pomnożona przez nieparzystą daje liczbę parzystą.
Próbowałem do tego dojść w taki sposób:
\(\displaystyle{ 2n 2n+1 = 2(n n+1)= 2n^{2}+2}\) ale to chyba musi być inaczej...
Z góry dzięki za pomoc
Udowodnij że parzysta razy nieparzysta to parzysta...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Udowodnij że parzysta razy nieparzysta to parzysta...
co to za mnożenie???devek pisze:Witam.
Udowodnij że parzysta liczba pomnożona przez nieparzystą daje liczbę parzystą.
Próbowałem do tego dojść w taki sposób:
\(\displaystyle{ 2n 2n+1 = 2(n n+1)= 2n^{2}+2}\) ale to chyba musi być inaczej...
Z góry dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ 2n (2n+1)=4n^2+2n=2(2n^2+n)}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, o 21:29 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Udowodnij że parzysta razy nieparzysta to parzysta...
no w sumie dobrze robisz, ale powinno być:
\(\displaystyle{ 2n ft( 2n +1 \right) = 4n^{2} +2n = 2 ft(2n^{2} +1 \right)}\)
\(\displaystyle{ c.k.d.}\)
\(\displaystyle{ 2n ft( 2n +1 \right) = 4n^{2} +2n = 2 ft(2n^{2} +1 \right)}\)
\(\displaystyle{ c.k.d.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Udowodnij że parzysta razy nieparzysta to parzysta...
Druga liczba to niekoniecznie musi być "n" i 2n+1 powinno być w nawiasie
Masz wtedy \(\displaystyle{ 2n(2k+1) = 4kn+2n = 2(kn+n)}\)
Masz wtedy \(\displaystyle{ 2n(2k+1) = 4kn+2n = 2(kn+n)}\)