Udowodnić nierówność - dwumian newtona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Calias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 maja 2007, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Venus
Podziękował: 6 razy

Udowodnić nierówność - dwumian newtona

Post autor: Calias »

Udowodnić nierównść:

\(\displaystyle{ {n \choose k} \frac{1}{n^{k} } qslant \frac{1}{k!} , \ dla \ k=0,1,2,...,n}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Udowodnić nierówność - dwumian newtona

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ {n \choose k}= \frac{(n-(k-1))...(n-1)(n-0))}{k!} q \frac{n^k}{k!}}\)
ODPOWIEDZ