znalesc liczbe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

znalesc liczbe

Post autor: monikap7 »

Dane są zbiory \(\displaystyle{ A=(- \infty, a > , B= )}\):
a). znajdz taką liczbe całkowitą a, aby do zbioru \(\displaystyle{ A B}\) nalezało dokładnie 21 liczb załkowitych.
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

znalesc liczbe

Post autor: aga92 »

\(\displaystyle{ -3a + 4 + 20 = a \\ 4a = 24 \\ a = 6}\)
ODPOWIEDZ