Wykaż (równość i nierówność)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nwnuinr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 245 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż (równość i nierówność)

Post autor: nwnuinr »

Cześć,

chciałbym prosić o sprawdzenie:

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ x+y+z=0}\), to \(\displaystyle{ xy+yz+zx qslant 0.}\)





\(\displaystyle{ x+y+z=0}\), czyli też \(\displaystyle{ (x+y+z)^{2}=0}\)

\(\displaystyle{ (x+y+z)^{2}=0 \\
x^{2}+y^{2}+z^{2}+2xy+2yz+2zx=0 \\
x^{2}+y^{2}+z^{2}+2(xy+yz+zx)=0 \\
x^{2}+y^{2}+z^{2} = -2(xy+yz+zx)}\)


Pozdrawiam.
frej

Wykaż (równość i nierówność)

Post autor: frej »

Tak, masz rację. Jeśli chciałbyś gdzieś to jednak napisać czy coś to przydałoby się napisanie, że \(\displaystyle{ 0\le -2(xy+xz+yz)}\) i stąd teza.
ODPOWIEDZ