Przybliżona wartość wyrażenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Magic89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2008, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Przybliżona wartość wyrażenia

Post autor: Magic89 »

Mam kłopot z następującymi zadaniami:

1. Obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia: (bez użycia kalkulatora)

a) \(\displaystyle{ ln 0.96}\)

b) \(\displaystyle{ e^{-0,92}}\)

2. Obliczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ a_{n} = (2/5) ^{n+1}}\)

3. Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = e ^{x^2 - x}}\)

4. Wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = xe ^{-x}}\)

Dziękuję za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 14:23 przez Magic89, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ