Wartość wyrażenia.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ToMeQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 lis 2008, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dobrzany
Podziękował: 4 razy

Wartość wyrażenia.

Post autor: ToMeQ »

Mam takie jedno zadanie, proste, ale potrzebuję jakiegoś wzoru na jego rozwiązanie..
Brzmi ono:
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (x-5)(x-7)(x-9) ... (x-199)}\) dla \(\displaystyle{ x=101}\)
Oraz drugi przykład:
\(\displaystyle{ (2x-2)(2x-4)(2x-6) ... (2x-100)}\) dla \(\displaystyle{ x=20}\).
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam..)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2008, o 22:37 przez ToMeQ, łącznie zmieniany 1 raz.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Wartość wyrażenia.

Post autor: xiikzodz »

1. Wynosi zero, bo jednym z czynnikow jest \(\displaystyle{ (x-101)}\), ktory po podstawieniu \(\displaystyle{ x=101}\) wynosi: \(\displaystyle{ (101-101)=0}\).

2. Tak samo. Jeden z czynnikow to \(\displaystyle{ (2x-40)}\) a to zeruje sie dla \(\displaystyle{ x=20}\).
ToMeQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 lis 2008, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dobrzany
Podziękował: 4 razy

Wartość wyrażenia.

Post autor: ToMeQ »

Heh, to jest mnożenie.. Tak głowa zawalona, że nie mam siły rozwiązywać takich prostych zadań.. Dzięki..)
ODPOWIEDZ