Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ktns1405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2008, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS
Podziękował: 2 razy

Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Post autor: ktns1405 »

Witam,
potrzebuje rozwiązań dwóch równań, bowiem nie moge sobie z nimi poradzić

c) \(\displaystyle{ xy-2y+x-5=0}\)
e) \(\displaystyle{ yx=x+y}\)

Proszę o pomoc,
pozdrawiam, ;f
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad e
\(\displaystyle{ y=\frac{x}{x-1}}\)
tj x=2
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Post autor: MagdaW »

Ad. c)
\(\displaystyle{ y(x-2)+(x-2)-3=0 (y+1)(x-2)=3}\)
No i o lie to mają być liczby całkowite, to łatwo.
ktns1405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2008, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS
Podziękował: 2 razy

Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Post autor: ktns1405 »

cóż, mają być całkowite :}
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wyznacz pary l.(x i y) spełniających....

Post autor: MagdaW »

W takim razie:
y=2 i x=3
y=0 i x=5
y=-4 i x=1
y=-2 i x=-1
ODPOWIEDZ