Równanie, znaleźć (x,y,z)

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Równanie, znaleźć (x,y,z)

Post autor: patry93 »

Witam.

Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x, y, z}\), dla których zachodzi równość:
\(\displaystyle{ (x-y+z)^{2} = x^2 - y^2 + z^2}\)

Przekształcając mam:
\(\displaystyle{ (x-y+z)^{2} - z^2 = x^2 - y^2 \\ (x-y+z-z)(x-y+2z)-(x-y)(x+y)=0 \\ (x-y)(2z-2y)=0 \\ 2(x-y)(z-y)=0}\)
Czyli dalej: \(\displaystyle{ z-y=0 z=y \\ x-y=0 x=y \\ x=y=z}\)
Więc czy wynikiem będzie po prostu taka trójka liczb (x,y,z), że x=y=z i \(\displaystyle{ (x,y,z) \mathbb{R^{3}}}\) i koniec?
Pytam, bo mam do tego zadania "firmową odpowiedź" i pisze tam, że "rozwiązaniami są trójki \(\displaystyle{ (x_0 , x_0 , z_0 )}\) i \(\displaystyle{ (x_0 , z_0 , z_0 )}\), gdzie \(\displaystyle{ x_0 \ i \ z_0}\) są dowolnymi liczbami rzeczywistymi. "
Dlaczego w firmówce nic nie ma o \(\displaystyle{ y}\)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Równanie, znaleźć (x,y,z)

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ (x-y)(z-y)=0 \iff x=y z=y}\)
\(\displaystyle{ Dla \ x=y \ trojka \ liczb \ (x,y,z) \ przyjmuje \ postac \ (x,x,z)}\)
\(\displaystyle{ Dla \ z=y \ trojka \ liczb \ (x,y,z) \ przyjmuje \ postac \ (x,z,z)}\)
ODPOWIEDZ