Liczba jako iloraz dwóch liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

Liczba jako iloraz dwóch liczb

Post autor: Ewcia »

Mam takie zadanko
1): Liczbę 9 zapisz jako iloraz dwóch liczb , w których wystąpią bez powtarzania się
a) wszystkie cyfry
b) wszystkie cyfry prócz 0

wiem, że może to być na przykład liczba
a) \(\displaystyle{ \frac {95823}{10647}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac {57429}{6381}}\)
ale jaka jest zasada działania??

2) Liczbę 108 możemy zapisac w postaci 10+20+3+75 . Zwróc uwage, że
10+5=15
20-5=15
3 *5=15
75:5=15

\(\displaystyle{ 108=3*(5+1) ^{2}}\)
Sprobuj podac inna liczbę mająca taka wlasnosc. Czy liczby 33 i 80 maja taka wlasnosc??


Prosze o pomoc
ODPOWIEDZ