Liczba 14641
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Liczba 14641
Wykazać, że jeśli między każde dwie cyfry liczby \(\displaystyle{ 14641}\) wpiszemy tę samą liczbę zer, to otrzymana w ten sposób liczba będzie kwadratem liczby naturalnej. Wskazać liczbę trzycyfrową mającą tę własność.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Liczba 14641
\(\displaystyle{ 121^2=14641}\)
\(\displaystyle{ 10201^2=104060401}\)
etc
\(\displaystyle{ 1002001^2}\)=
it
\(\displaystyle{ 10201^2=104060401}\)
etc
\(\displaystyle{ 1002001^2}\)=
it