znaleźć wszystkie pary x,y

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
CaptainBorrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2008, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wodzisław śl

znaleźć wszystkie pary x,y

Post autor: CaptainBorrow »

Znaleźć wszystkie pary x i y
\(\displaystyle{ x ^{2} +4x=y ^{2} -1}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

znaleźć wszystkie pary x,y

Post autor: Sylwek »

W liczbach całkowitych? Jeśli tak, to: \(\displaystyle{ x^2+4x+4=y^2+3 \iff (x+2)^2 = y^2 + 3 \iff (x+2)^2-y^2=3 \iff (x+2-y)(x+2+y)=3}\), zatem nawiasy muszą być dzielnikami trójki (uwzględnij ujemne) oraz iloczyn tych nawiasów jest równy 3 - wystarczy rozpatrzyć 4 przypadki, z czym już sobie powinieneś sam poradzić.
ODPOWIEDZ