Nierówność podwójna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Nierówność podwójna

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że dla każdej dodatniej liczby \(\displaystyle{ w ^{2}>3}\) można dobrać liczbę \(\displaystyle{ n \mathbb{N _{+} }}\) tak, aby była spełniona nierówność:
\(\displaystyle{ 3}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Nierówność podwójna

Post autor: Sylwek »

Równość: \(\displaystyle{ (w-\frac{1}{n})^2 < w^2}\) jest spełniona dla każdej liczby naturalnej n (przy założeniach zadania), toteż wystarczy pokazać, że istnieje takie n, że: \(\displaystyle{ 3< (w-\frac{1}{n})}\), przypuśćmy nie wprost, że zawsze: \(\displaystyle{ 3 \ge (w-\frac{1}{n})^2}\), w szczególności: \(\displaystyle{ lim_{n \to +\infty} (w-\frac{1}{n}) \le 3}\), ale z drugiej strony: \(\displaystyle{ lim_{n \to +\infty} = w^2>3}\) - sprzeczność z przypuszczeniem, co należało dowieść.
ODPOWIEDZ