Wielokrotność liczby 100

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Wielokrotność liczby 100

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ a \mathbb{N _{+} }}\) i reszta z dzielenia \(\displaystyle{ a}\) przez \(\displaystyle{ 5}\) jest różna od \(\displaystyle{ 0}\), to liczba \(\displaystyle{ b=a ^{8}+3a ^{4}-4}\) jest wielokrotnością \(\displaystyle{ 100}\).
Czy jedyną możliwością jest rozpatrzenie przypadków, gdy:
\(\displaystyle{ a=5k+1}\)
\(\displaystyle{ a=5k+2}\)
\(\displaystyle{ a=5k+3}\)
\(\displaystyle{ a=5k+4}\), gdzie \(\displaystyle{ k \mathbb{N}}\)?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Wielokrotność liczby 100

Post autor: Sylwek »

Wystarczy pokazać podzielność przez 4 i podzielność przez 25, przez 4 idzie prosto, a przez 25: \(\displaystyle{ b=a^8+3a^4-4=(a^4-1)(a^4+4)}\), ale z Małego Twierdzenia Fermata mamy: \(\displaystyle{ (a,5)=1 a^4 \equiv 1 \ (mod \ 5)}\), stąd oba nawiasy są podzielne przez 5, co należało dowieść.
ODPOWIEDZ