łączność, rozdzielność...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

łączność, rozdzielność...

Post autor: Kocurka »

Wykaż, że działanie:
\(\displaystyle{ a*b=ab- \sqrt{3} (a+b-1)+3}\)
a) jest wykonalne w \(\displaystyle{ Q[ \sqrt{3}]}\)
b) jest łączne
c) nie jest rozdzielne względem "zwykłego" dodawania w \(\displaystyle{ Q[ \sqrt{3}]}\)

będę bardzo wdzięczna za pomoc =]
ODPOWIEDZ