Wykazanie dowodu podzielności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Black_Demon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 lis 2008, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

Wykazanie dowodu podzielności

Post autor: Black_Demon »

Czesc, mam takie zadanie:
Udowodnij, że jeżeli m, n \(\displaystyle{ \in}\) C i liczba \(\displaystyle{ m^{2} + n^{2}}\) jest podzielna przez 3 to liczby m i n są podzielne przez 3.

Byłbym bardzo wdzieczny za pomoc lub wskazówkę w rozwiązaniu tego zadania, bo jak narazie zaden dowód nie przychodzi mi do głowy.
Z góry dzięki
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wykazanie dowodu podzielności

Post autor: przemk20 »

zauwaz ze
\(\displaystyle{ n^2 \equiv \lbrace 0,1 \rbrace \mod 3}\)
Black_Demon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 lis 2008, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

Wykazanie dowodu podzielności

Post autor: Black_Demon »

dzięki za odpowiedź, ale nie bardzo rozumiem zapis. Jestem w 1 LO i jak narazie jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to dowód nie wprostL tj. przyjąć, że m i n są podzielne przez 3 i z tego moge zapisac:
m=3x
n=3y , podsawiając to to tezy podanej w zadaniu wychodzi podzielność, ale nie wiem czy tak to mozna rozwiazac
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

Wykazanie dowodu podzielności

Post autor: Ciamolek »

Prawie możesz. Do tego co napisałeś dodaj jeszcze przypadki gdzie: m=3x+1, m=3x+2 i to samo dla n-ów. To co Ty napisałeś logicznie jest poprawne, ale nie o to pytają.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wykazanie dowodu podzielności

Post autor: przemk20 »

to znaczy tyle ze kwadrat kazej l.nat daje reszte 1 lub 0 z dzielenia przez 3, a z tego wynika juz teza zadania
ODPOWIEDZ