Liczby niewymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 kwie 2005, o 10:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
Liczby niewymierne
1. Uzadadnić, że podane liczby są niewymierne.
a)\(\displaystyle{ tg1^{\circ}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}-sqrt{2}}\)
z pierwszym to nie mam pojęcia jak zapisać ten kąt w postaci pierwiastka.
W drugim to problem to rodzaj pierwiastka.
2. Pokazać, że są wymierne
a) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{7-5sqrt{2}}+\sqrt[3]{7+5sqrt{2}}}\)
wielkie dzięki za pomoc
a)\(\displaystyle{ tg1^{\circ}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}-sqrt{2}}\)
z pierwszym to nie mam pojęcia jak zapisać ten kąt w postaci pierwiastka.
W drugim to problem to rodzaj pierwiastka.
2. Pokazać, że są wymierne
a) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{7-5sqrt{2}}+\sqrt[3]{7+5sqrt{2}}}\)
wielkie dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Liczby niewymierne
Jeśli chodzi o drugie to podnieś sobie do sześcianu takie liczby, jak
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
- Pomógł: 47 razy
Liczby niewymierne
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{7-5sqrt{2}}+\sqrt[3]{7+5sqrt{2}}=x}\)
\(\displaystyle{ 7-5\sqrt{2}+3\sqrt[3]{(7-5\sqrt{2})^2 (7+5\sqrt{2})}+3\sqrt[3]{(7+5\sqrt{2})^2 (7-5\sqrt{2})}+7+5\sqrt{2}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14+3\sqrt[3]{(49-50)(7-5\sqrt{2})}+3\sqrt[3]{(49-50)(7+5\sqrt{2})}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14-3\sqrt{7-5\sqrt{2}}-3\sqrt{7+5\sqrt{2}}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14-3x=x^3}\)
\(\displaystyle{ x^3+3x-14=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2-2x+7)=0}\)
x=2
\(\displaystyle{ 7-5\sqrt{2}+3\sqrt[3]{(7-5\sqrt{2})^2 (7+5\sqrt{2})}+3\sqrt[3]{(7+5\sqrt{2})^2 (7-5\sqrt{2})}+7+5\sqrt{2}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14+3\sqrt[3]{(49-50)(7-5\sqrt{2})}+3\sqrt[3]{(49-50)(7+5\sqrt{2})}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14-3\sqrt{7-5\sqrt{2}}-3\sqrt{7+5\sqrt{2}}=x^3}\)
\(\displaystyle{ 14-3x=x^3}\)
\(\displaystyle{ x^3+3x-14=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2-2x+7)=0}\)
x=2
Ostatnio zmieniony 19 lis 2005, o 14:43 przez tommik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 kwie 2005, o 10:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
Liczby niewymierne
mam rozumieć x=2\(\displaystyle{ (x+2)(x^2-2x+7)=0}\)
x=-2
Teraz tylko problem z tym tg nom i Rogal mógłbyś wytłumaczyć jak rozwiązać to drugie bo nie czaje Twojej strategi
thx
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Liczby niewymierne
To z tangensem można nie-wprost.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ \tan 1^o}\) jest liczbą wymierną, wtedy \(\displaystyle{ \tan 32^o}\) i \(\displaystyle{ \tan 2^o}\) są liczbami wymiernymi, więc \(\displaystyle{ \tan (32^o - 2^o)=\tan 30^o}\) jest również liczbą wymierną, sprzeczność.
Co do 1. b) - skonstruuj sobie wielomian o współczynnikach całkowitych mający taki pierwiastek, nie powinienes mieć problemu. Potem zastosuj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Załóżmy, że \(\displaystyle{ \tan 1^o}\) jest liczbą wymierną, wtedy \(\displaystyle{ \tan 32^o}\) i \(\displaystyle{ \tan 2^o}\) są liczbami wymiernymi, więc \(\displaystyle{ \tan (32^o - 2^o)=\tan 30^o}\) jest również liczbą wymierną, sprzeczność.
Co do 1. b) - skonstruuj sobie wielomian o współczynnikach całkowitych mający taki pierwiastek, nie powinienes mieć problemu. Potem zastosuj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 17 kwie 2005, o 10:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 3 razy
Liczby niewymierne
hehe rozwiazuje na kalkulatorze i wychodzi jak w morde szczlił 2 . Przecież wielomian \(\displaystyle{ x^3+3x-14}\) ma pierwiastek dla 2 a co zatym idzie \(\displaystyle{ (x^3+3x-14)/(x-2)=x+2x+7}\)co daje w konsekwencji \(\displaystyle{ (x-2)(x+2x+7)}\) wiec x=2 a nie -2Comma pisze:masz rozumieć x=-2, jeżeli podstawisz 2, to nie wyjdzie Ci zero :]
no kalkulator i obliczenia to potwierdzają