wykazanie ze liczba jest wymierna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: wirus1910 »

Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ [(1+ \sqrt{5}) ^{3} + (1- \sqrt{5} )^{3} ]^{2}}\)jest liczba wymierna.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11360
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: wirus1910 »

prosze o lepsze wytlumaczenie.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: MagdaW »

\(\displaystyle{ ...=[2(1+5+2 \sqrt{5} -(-4)+6-2 \sqrt{5})] ^{2}=2 ^{2} 16 ^{2}}\)




ps.
Problem w tym, że wskazówka kolegi jest bardzo dobra, a ty szukasz całego rozwiązania.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: wirus1910 »

MagdaW skad ci sie takie cos wzielo wiem ze kolego dal dobra wskazowke ale ja bym prosil o rozwiniecie jej na wzorach ogolnych nie chce rozwiazania tego zadania to nie oto chodzi poprostu chce wiedziec jak to zrobic bo ja dalej nie rozumiem.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

wykazanie ze liczba jest wymierna

Post autor: MagdaW »

Za a podstawiasz \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{5}}\) a za b podstawiasz \(\displaystyle{ 1- \sqrt{5}}\).
ODPOWIEDZ