dopełnianie do kwadratu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

dopełnianie do kwadratu

Post autor: binaj »

Wykazać, że dla dowolnych liczb całkowitych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), o różnej parzystości można dobrać taką liczbę całkowitą \(\displaystyle{ c}\), że każda z liczb \(\displaystyle{ a+c}\), \(\displaystyle{ b+c}\), \(\displaystyle{ ab+c}\) jest kwadratem liczby całkowitej.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

dopełnianie do kwadratu

Post autor: mol_ksiazkowy »

hmm chyba mozna zaczac od tego, iz gdy \(\displaystyle{ b-a=1}\) to \(\displaystyle{ c=-a}\)
Parton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 gru 2008, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 10 razy

dopełnianie do kwadratu

Post autor: Parton »

Niech \(\displaystyle{ a = 2k+1}\), zaś \(\displaystyle{ b =2l}\), gdzie k i l całkowite.

Wystarczy wziąć
\(\displaystyle{ c = (k-l)^2 - 2l}\)

Fajne zadanko swoją drogą.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

dopełnianie do kwadratu

Post autor: binaj »

świetnie!
robiłeś metodą prób i błędów czy jakoś inaczej?
Parton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 gru 2008, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 10 razy

dopełnianie do kwadratu

Post autor: Parton »

Zauważyłem, że 2k + 1 można dopełnić do kwadratu w następujący sposób:
wziąć \(\displaystyle{ c = 2m + (m+k)^2}\). Wtedy dla każdego m a+c się elegancko zwija. No to się zastanowiłem jakie musi być m, żeby b+ c się zwijało. Wyszło mi, że m może być równe -2l. I wtedy szczęśliwie się złożyło, że moje c pasowało też do ab+c.

Przyszło mi do głowy takie pytanie: Ile jest liczb całkowitych c spełniających warunki zadania?
ODPOWIEDZ