Liczba złożona
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Liczba złożona
Dla parzystych i nieparzystych
Dowód.
Dla n parzystego wartość będzie zawsze parzysta, co jest dosyć oczywiste.
Dla n nieparzystego n=2k+1:
\(\displaystyle{ n ^{4}+(2 ^{6}) ^{n}=(n ^{2}+2 ^{3n}) ^{2}-n ^{2} 2 ^{6k+4} =( n ^{2}+2 ^{3n}+2 ^{3k+2} )( n ^{2}+2 ^{3n}-2 ^{3k+2})}\)
Wystarczy zauważyć, że wartość drugiego wyrażenia zawsze będzie różna od 1 czy 0.
Dowód.
Dla n parzystego wartość będzie zawsze parzysta, co jest dosyć oczywiste.
Dla n nieparzystego n=2k+1:
\(\displaystyle{ n ^{4}+(2 ^{6}) ^{n}=(n ^{2}+2 ^{3n}) ^{2}-n ^{2} 2 ^{6k+4} =( n ^{2}+2 ^{3n}+2 ^{3k+2} )( n ^{2}+2 ^{3n}-2 ^{3k+2})}\)
Wystarczy zauważyć, że wartość drugiego wyrażenia zawsze będzie różna od 1 czy 0.