Znależć x, takie że x-3 | x^3-3
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
Znależć x, takie że x-3 | x^3-3
Znaleźć \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ x 3}\) takie ,że \(\displaystyle{ x-3 | x ^{3} -3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
Znależć x, takie że x-3 | x^3-3
Dzięki!
Nie rozumiem tylko dlaczego:
\(\displaystyle{ x-3|x ^{3} - 3 x-3| 24}\)
Nie rozumiem tego z tym \(\displaystyle{ x-3| 24}\) jeśli w rozkładzie tego wyrażenia na czynniki pojawia się 24, to oznacza, że liczba ta jest podzielna przez 24?
Nie rozumiem tylko dlaczego:
\(\displaystyle{ x-3|x ^{3} - 3 x-3| 24}\)
Nie rozumiem tego z tym \(\displaystyle{ x-3| 24}\) jeśli w rozkładzie tego wyrażenia na czynniki pojawia się 24, to oznacza, że liczba ta jest podzielna przez 24?
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Znależć x, takie że x-3 | x^3-3
Przecież jest tam napisane:
\(\displaystyle{ \frac{x^3-3}{x-3}=\frac{(x-3)(x^2 +3x+9)+24}{x-3}=x^2+3x+9+\frac{24}{x-3}}\)
Z tego mamy: \(\displaystyle{ (x-3)|24}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^3-3}{x-3}=\frac{(x-3)(x^2 +3x+9)+24}{x-3}=x^2+3x+9+\frac{24}{x-3}}\)
Z tego mamy: \(\displaystyle{ (x-3)|24}\)