udowodnij podzielne przez 4

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
magik2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

udowodnij podzielne przez 4

Post autor: magik2 »

ostatnio dostalem takie zadanko, na ocene celujaca na klasówce i ciagle chodzi mi po głowie

Udowodnij że dla każdego n należącego do zbioru liczb naturalnych, wynik z równania jest podzielny przez 4 (zadanko pisze z głowy wiec moze byc nie po matematycznemu)


\(\displaystyle{ n^{4}+2n^{3}+n^{2}=0}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

udowodnij podzielne przez 4

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ n^{4}+2n^{3}+n^{2}=n^{2}(n^{2}+2n+1)=n^{2}[n^{2}+n+n+1]=n^{2}[{n(n+1)+(n+1)]=n^{2}(n+1)(n+1)=n^{2}(n+1)^{2}}\)

n i n+1 sa to dwie kolejne liczby naturalne wiec jedna z nich jest parzysta czyli podzielna przez 2 a kwadrat liczby podzielnej przez 2 jest podzielny przez 4
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, o 21:57 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Spykaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 23 sie 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

udowodnij podzielne przez 4

Post autor: Spykaj »

Nie prościej od razu \(\displaystyle{ n^2 + 2n + 1}\) zapisać jako \(\displaystyle{ (n+1)^2}\) ? Wzór skróconego mnożenia...
ODPOWIEDZ