Dany jest iloczy i NWD dwóch liczb. Jakie to liczby?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
sobi92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2008, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dany jest iloczy i NWD dwóch liczb. Jakie to liczby?

Post autor: sobi92 »

Witam!
Nie wiedziałem gdzie to dać więc dałem tu.
Mam takie zadanko:

Iloczyn dwóch liczb \(\displaystyle{ N_{+}}\) a i b (a>b) wynosi 4704 a ich NWD=28
Jakie to liczby?

Nie wiem jak to zrobić. Help pla?

Pozdro
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, o 08:04 przez sobi92, łącznie zmieniany 1 raz.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Dany jest iloczy i NWD dwóch liczb. Jakie to liczby?

Post autor: blost »

wiemy że \(\displaystyle{ NWD * NWW = a*b}\)
z tego wynika ze \(\displaystyle{ NWW= 168}\)
ponadto wiemy ze NWD jest dzielnikiem NWW
sprawdzamy liczby jakie moga byc
\(\displaystyle{ 28,56,84,112,130,168}\)
.
.
.
\(\displaystyle{ 28*168= 4704}\)
ODPOWIEDZ