Dowód kongruencje wielomian
Dowód kongruencje wielomian
Witam! W jaki sposób udowodnić, że jeśli f jest wielomianem o współczynnikach całkowitych i k przystaje do m (mod n) to f(k) przystaje do f(m)(mod n)??? Z góry dziękuję:)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Dowód kongruencje wielomian
Dla każdego \(\displaystyle{ a_i}\) całkowitego zachodzi zatem: \(\displaystyle{ k \equiv m \ (mod \ n) \ \ a_ik^i \equiv a_im^i \ (mod \ n)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ f(k)=\sum_{i=0}^t a_ik^i \equiv \sum_{i=0}^t a_im^i = f(m) \ (mod \ n)}\), co należało dowieść.
Stąd:
\(\displaystyle{ f(k)=\sum_{i=0}^t a_ik^i \equiv \sum_{i=0}^t a_im^i = f(m) \ (mod \ n)}\), co należało dowieść.