pokazać ze dla każdej liczby naturalnej n liczba
\(\displaystyle{ 8 ^n + 6}\) jest podzielna przez 7
Udowodnij podzielność przez 7
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Udowodnij podzielność przez 7
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, o 17:43 przez pat_asdf_pat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Udowodnij podzielność przez 7
Tak na wstępie to można by to było zapisać w TeX-u, ładniej by wyglądało
A co do samego zadania - można albo indukcją, albo kongruencjami. Osobiście wolę to drugie, bo szybciej.
Zauważmy że \(\displaystyle{ 8^n+6\equiv1^n+6\equiv7\equiv0(\mod 7)}\)
A co do samego zadania - można albo indukcją, albo kongruencjami. Osobiście wolę to drugie, bo szybciej.
Zauważmy że \(\displaystyle{ 8^n+6\equiv1^n+6\equiv7\equiv0(\mod 7)}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Udowodnij podzielność przez 7
\(\displaystyle{ 8^n+6=8^n-1+7=(8-1)(8^{n-1}+\ldots+1)+7= \\ =7(8^{n-1}+\ldots+1)+7=7(8^{n-1}+\ldots+1+1)}\), co należało dowieść.