Witam
Liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ ad-bc=1}\). Wykaż, że ułamek \(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{ac+bd}}\) jest nieskracalny.
Wiem, że aby ułamek był nieskracalny, to \(\displaystyle{ NWD(a^{2}+b^{2} \ , \ ac+bd) = 1}\), lecz nie mam pomysłu co robić dalej.... :/
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nieskracalność ułamka [wykazać]
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
Z warunku \(\displaystyle{ ad-bc=1}\) wynika, że \(\displaystyle{ (a,b)=(a,c)=(d,b)=(d,c)=1}\), gdyż jakby miały jakiś wspólny dzielnik d>1, to prawa strona też byłaby podzielna przez d - ale jest ona jedynką - sprzeczność.
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd) (a^2c+b^2c,a^2c+abd)}\) (nwd rośnie lub jest takie samo, gdyż domnożyliśmy nowe liczby).
Ale (z Euklidesa):
\(\displaystyle{ (a^2c+b^2c,a^2c+abd)=(a^2c+b^2c,a^2c+abd-a^2c-b^2c)=(a^2c+b^2c,abd-b^2c)=(a^2c+b^2c,b(ad-bc))=(a^2c+b^2c,b)=1}\)
- gdyż b jest względnie pierwsze z \(\displaystyle{ a^2c}\).
Czyli \(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd) 1}\), do oznacza, że: \(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd)=1}\).
Zanim o coś zapytasz, przeanalizuj dokładnie całe rozwiązanie
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd) (a^2c+b^2c,a^2c+abd)}\) (nwd rośnie lub jest takie samo, gdyż domnożyliśmy nowe liczby).
Ale (z Euklidesa):
\(\displaystyle{ (a^2c+b^2c,a^2c+abd)=(a^2c+b^2c,a^2c+abd-a^2c-b^2c)=(a^2c+b^2c,abd-b^2c)=(a^2c+b^2c,b(ad-bc))=(a^2c+b^2c,b)=1}\)
- gdyż b jest względnie pierwsze z \(\displaystyle{ a^2c}\).
Czyli \(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd) 1}\), do oznacza, że: \(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd)=1}\).
Zanim o coś zapytasz, przeanalizuj dokładnie całe rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
Przypomnijmy sobie, ze na to, aby dwie liczby k,l byly wzglednie pierwsze potrzeba i wystarcza, aby rownanie \(\displaystyle{ xk + yl=1}\) mialo rozwiazanie w liczbach calkowitych x,y. Warunek z tresci zadania oznacza, ze
\(\displaystyle{ \det ft[ \begin{array}{cc} a & b \\ c & d \end{array}\right] = 1}\). Oznaczmy te macierz przez A
Zwrocmy ponadto uwage na fakt, ze \(\displaystyle{ \det A = \det A^T}\), gdzie T oznacza transpozycje macierzy. Zatem
\(\displaystyle{ 1 = \det A \det A^T = \det AA^t = \det ft[ \begin{array}{cc} a^2 + b^2 & ac+bd \\ ac+bd & c^2 + d^2 \end{array}\right] = (c^2+d^2)(a^2+b^2) - (ac+bd)(ac+bd)}\),
czyli rownanie z poczatkowej uwagi dla \(\displaystyle{ k=a^2+b^2, l=ac+bd}\) ma rozwiazanie w liczbach calkowitych, czyli liczby te sa wzglednie pierwsze.
Wykazalismy tutaj troche wiecej, mianowicie rowniez to, ze ulamek \(\displaystyle{ \frac{c^2+d^2}{ac+bd}}\) jest nieskracalny.
\(\displaystyle{ \det ft[ \begin{array}{cc} a & b \\ c & d \end{array}\right] = 1}\). Oznaczmy te macierz przez A
Zwrocmy ponadto uwage na fakt, ze \(\displaystyle{ \det A = \det A^T}\), gdzie T oznacza transpozycje macierzy. Zatem
\(\displaystyle{ 1 = \det A \det A^T = \det AA^t = \det ft[ \begin{array}{cc} a^2 + b^2 & ac+bd \\ ac+bd & c^2 + d^2 \end{array}\right] = (c^2+d^2)(a^2+b^2) - (ac+bd)(ac+bd)}\),
czyli rownanie z poczatkowej uwagi dla \(\displaystyle{ k=a^2+b^2, l=ac+bd}\) ma rozwiazanie w liczbach calkowitych, czyli liczby te sa wzglednie pierwsze.
Wykazalismy tutaj troche wiecej, mianowicie rowniez to, ze ulamek \(\displaystyle{ \frac{c^2+d^2}{ac+bd}}\) jest nieskracalny.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2008, o 17:26 przez liu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
Domyślam się, że pary liczb, które podałeś w nawiasach oznaczają NWD tych dwóch liczb, tak?Sylwek pisze:Z warunku ad-bc=1 wynika, że (a,b)=(a,c)=(d,b)=(d,c)=1, gdyż jakby miały jakiś wspólny dzielnik d>1, to prawa strona też byłaby podzielna przez d - ale jest ona jedynką - sprzeczność.
Nie rozumiem skąd wziąłeś to, że NWD tych par musi się równać 1... skąd wiadomo, że jeśli jedna para miałaby dzielnik >1 to równość nie zajdzie?
Kompletnie nie rozumiem dlaczego domnożyliśmy nowe liczby, dlaczego akurat tak i dlaczego tam? :/Sylwek pisze:Mamy zatem:
(a^2+b^2,ac+bd) (a^2c+b^2c,a^2c+abd) (nwd rośnie lub jest takie samo, gdyż domnożyliśmy nowe liczby).
Tzn.? To jest z jakiegoś twierdzenie Euklidesa?Sylwek pisze:Ale (z Euklidesa):
Nie rozumiem dlaczego to napisałeś... Czyżby chodziło o zadanie z kolorowaniem? Jeśli tak, to powiem Ci, że nadal nie zrozumiałem tego, co napisałeś... aktualnie próbuję zrozumieć indukcję, więc może niebawem pojmę Twoje rozwiązanie.Sylwek pisze:Zanim o coś zapytasz, przeanalizuj dokładnie całe rozwiązanie
[ Dodano: 4 Października 2008, 17:09 ]
liu - ojej, niestety takie rozwiązanie nie dla mnie Gdzie tam mi do macierzy...
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
qwertyuiopp, chodzi tutaj zapewne o algorytm Euklidesa, ktory mowi w sumie tyle, ze
\(\displaystyle{ NWD(a,b) = NWD(a-b,b)}\)
A co do rozwiazania, to przepraszam, nie zwrocilem uwagi na wiek. Ale da sie to chyba jakos przetlumaczyc na jezyk bez macierzy, kwestia tego, ze ja akurat tak wpadlem na to rozwiazanie Sprobuj moze rozbic jakos \(\displaystyle{ (ad-bc)^2}\) na sume wyrazen \(\displaystyle{ costam\cdot (a^2+b^2)}\) i \(\displaystyle{ innecostam (ac+bd)}\)
\(\displaystyle{ NWD(a,b) = NWD(a-b,b)}\)
A co do rozwiazania, to przepraszam, nie zwrocilem uwagi na wiek. Ale da sie to chyba jakos przetlumaczyc na jezyk bez macierzy, kwestia tego, ze ja akurat tak wpadlem na to rozwiazanie Sprobuj moze rozbic jakos \(\displaystyle{ (ad-bc)^2}\) na sume wyrazen \(\displaystyle{ costam\cdot (a^2+b^2)}\) i \(\displaystyle{ innecostam (ac+bd)}\)
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
\(\displaystyle{ (a^2+b^2)(c^2+d^2)=(ac+bd)^2+(ad-bc)^2\iff (a^2+b^2)(c^2+d^2)=(ac+bd)^2+1}\) czyli jesli \(\displaystyle{ (a^2+b^2,ac+bd)=d}\) to d dzieli 1 ckd
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Nieskracalność ułamka [wykazać]
Tak, \(\displaystyle{ NWD(a,b)}\) oznaczamy \(\displaystyle{ (a,b)}\).qwertyuiopp pisze:Domyślam się, że pary liczb, które podałeś w nawiasach oznaczają NWD tych dwóch liczb, tak?
Odpowiedź na wszystkie 3: w celu rozwiązania zadania (kwestia tego co i gdzie domnożyć, to kwestia wyczucia, gdzie możemy później wykorzystać założenie zadania).qwertyuiopp pisze:dlaczego domnożyliśmy nowe liczby, dlaczego akurat tak i dlaczego tam
Poczytaj o Algorytmie Euklidesa.Tzn.? To jest z jakiegoś twierdzenie Euklidesa?
P.S. Rozwiązanie post wyżej najbardziej elementarne.