zadanko z odgadnieciem liczb ciekawe
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
zadanko z odgadnieciem liczb ciekawe
Wyznacz 2 liczby ktorych suma wynosi 30 a roznica ich kwadratow 120.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2008, o 10:53 przez wirus1910, łącznie zmieniany 2 razy.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
zadanko z odgadnieciem liczb ciekawe
Zmień temat.
Zakładamy, że a>b.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=30 \\ a^2-b^2=120 \end{cases} \iff
\begin{cases} a=17 \\ b=13 \end{cases}}\)
Zakładamy, że a>b.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=30 \\ a^2-b^2=120 \end{cases} \iff
\begin{cases} a=17 \\ b=13 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
zadanko z odgadnieciem liczb ciekawe
z tym że nie wychodzi mi taki wynik jaki jest w odpowiedzi chyba nie wiem jak go dobrze rozwiazac wiec bardzo bym prosil o rozwiazanie tego ukladu
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
zadanko z odgadnieciem liczb ciekawe
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=30 \\ a^{2}-b^{2}=120 \end{cases} \iff \begin{cases} a+b=30 \\ (a-b)(a+b)=120 \end{cases} \iff \begin{cases} a+b=30 \\ (a-b)\cdot 30=120 \end{cases} \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \begin{cases} a+b=30 \\ a-b=4 \end{cases} \iff \begin{cases} 2a=34 \\ b=30-a \end{cases} \iff \begin{cases} a=17 \\ b=13 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \iff \begin{cases} a+b=30 \\ a-b=4 \end{cases} \iff \begin{cases} 2a=34 \\ b=30-a \end{cases} \iff \begin{cases} a=17 \\ b=13 \end{cases}}\)