czterocyfrowa liczba naturalna
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
czterocyfrowa liczba naturalna
1. Prawdziwe jest twierdzenie: "Czterocyfrowa liczba naturalna jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy duma jej cyfr tysięcy i dziesiątek jest równa sumie cyfr setek i jedności". Korzystając z powyższego twierdzenia, udowodnij, że czterocyfrowa liczb, w której zapisie występują trzy jednakowe cyfry, a czwarta jest inna, nie jest podzielna przez 11.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
czterocyfrowa liczba naturalna
Są cztery możliwości:
\(\displaystyle{ l=aaab}\) lub \(\displaystyle{ l=aaba}\) lub \(\displaystyle{ l=abaa}\) lub \(\displaystyle{ l=baaa, \ a\neq b}\).
Dla każdej z tych możliwości liczba \(\displaystyle{ l}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 11 \iff 2a=a+b,}\) a z tego: \(\displaystyle{ a=b}\)
\(\displaystyle{ l=aaab}\) lub \(\displaystyle{ l=aaba}\) lub \(\displaystyle{ l=abaa}\) lub \(\displaystyle{ l=baaa, \ a\neq b}\).
Dla każdej z tych możliwości liczba \(\displaystyle{ l}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 11 \iff 2a=a+b,}\) a z tego: \(\displaystyle{ a=b}\)