Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Minority
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Post autor: Minority »

Wyznacz takie liczby całkowite x i y, aby spełniona była równość:

\(\displaystyle{ (1- \sqrt{2} ) ^{3} =x+y\sqrt{2}}\)
chris139
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 326
Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 122 razy

Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Post autor: chris139 »

\(\displaystyle{ (1-\sqrt{2})^3=1-3\sqrt{2}+6-2\sqrt{2}=7-5\sqrt{2}\\
x=7\\
y=-5}\)
matfizinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 paź 2009, o 00:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Post autor: matfizinf »

Mam jeden problem. Czemu po jedynce i szóstce jest znak ujemny jeśli wychodzi dodatni?? Wychodzi mi wynik x = 7 i y= 5.-- 21 paź 2009, o 18:55 --Prosiłbym o napisanie czemu pojawiają się znaki minus a nie plus.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Post autor: kammeleon18 »

Rozpisz nawiasy, a wyjdzie.
Wilettta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 mar 2010, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznacz takie liczby całkowite, aby spełniona była równość.

Post autor: Wilettta »

( sqrt{7} - 2) ^{2}=x sqrt{7} +y
ODPOWIEDZ