Działania na potęgach.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Działania na potęgach.
Witajcie,
Mam problem, z potęgami...a raczej z pamięcią jak to się robiło:)
\(\displaystyle{ 5^{\frac{1}{3}}\)=....
\(\displaystyle{ 4^{\frac{1}{5}}\)=....
Licze na pomoc!Pozdr.
Mam problem, z potęgami...a raczej z pamięcią jak to się robiło:)
\(\displaystyle{ 5^{\frac{1}{3}}\)=....
\(\displaystyle{ 4^{\frac{1}{5}}\)=....
Licze na pomoc!Pozdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Działania na potęgach.
nie, już się bardziej nie da uprościć.. jedynie obliczyć ten pierwiastek z tych liczb, np
1. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5} = 1,709975947}\)
1. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5} = 1,709975947}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Działania na potęgach.
Kurcze, to jak to rozwiązać? (Zamiast znaku ":" powinien być ułamek)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 5^\frac{1}{3} 4^\frac{1}{5}: {(675^\frac{1}{12} 3^\frac{1}{4} 2^{0,3})^{-2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 5^\frac{1}{3} 4^\frac{1}{5}: {(675^\frac{1}{12} 3^\frac{1}{4} 2^{0,3})^{-2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Działania na potęgach.
Jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób można te równość obliczyć?
\(\displaystyle{ \sqrt[12]{675} = \sqrt[3]{5}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[12]{675} = \sqrt[3]{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Działania na potęgach.
Sory, mój błąd...
\(\displaystyle{ \sqrt[12]{625} = \sqrt[12]{625 +50} = \sqrt[12]{625} \sqrt[12]{50} = \sqrt[3]{5} \sqrt[12]{50}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[12]{625} = \sqrt[12]{625 +50} = \sqrt[12]{625} \sqrt[12]{50} = \sqrt[3]{5} \sqrt[12]{50}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Działania na potęgach.
Czyli nie zachodzi równość..ehh..To jak rozwiązać to zadanie? Ma ktoś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Działania na potęgach.
mianownik jest taki:
\(\displaystyle{ (5 ^{ \frac{1}{3} } 5 ^{ \frac{1}{12} } 3 ^{ \frac{1}{4} } }\cdot 2 ^{ \frac{3}{10} ) ^{-2}}\) =\(\displaystyle{ 5 ^{- \frac{2}{3} } 50 ^{ -\frac{1}{6} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,5 5 \frac{1}{3} 4 \frac{1}{5} }{5 ^{- \frac{2}{3} } 50 ^{ -\frac{1}{6} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} }} = \frac{2 ^{-1} 5 \frac{1}{3} 2 ^{ \frac{2}{5} } }{5 ^{- \frac{2}{3} } 5 ^{- \frac{1}{3} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} } } = \frac{2 ^{- \frac{3}{5} } 5 ^{ \frac{1}{3} } }{5 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} } }= \frac{ \sqrt[3]{5} }{ \frac{5}{9} }= \frac{9 \sqrt[3]{5} }{5}}\)
myślę że teraz jest dobrze:)
\(\displaystyle{ (5 ^{ \frac{1}{3} } 5 ^{ \frac{1}{12} } 3 ^{ \frac{1}{4} } }\cdot 2 ^{ \frac{3}{10} ) ^{-2}}\) =\(\displaystyle{ 5 ^{- \frac{2}{3} } 50 ^{ -\frac{1}{6} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,5 5 \frac{1}{3} 4 \frac{1}{5} }{5 ^{- \frac{2}{3} } 50 ^{ -\frac{1}{6} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} }} = \frac{2 ^{-1} 5 \frac{1}{3} 2 ^{ \frac{2}{5} } }{5 ^{- \frac{2}{3} } 5 ^{- \frac{1}{3} } 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} } } = \frac{2 ^{- \frac{3}{5} } 5 ^{ \frac{1}{3} } }{5 3 ^{- \frac{1}{2} } 2 ^{- \frac{3}{5} } }= \frac{ \sqrt[3]{5} }{ \frac{5}{9} }= \frac{9 \sqrt[3]{5} }{5}}\)
myślę że teraz jest dobrze:)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Działania na potęgach.
\(\displaystyle{ \sqrt[12]{625 +50} = \sqrt[12]{625} \sqrt[12]{50}}\)
Dlaczego jest tutaj mnożenie?
Dlaczego jest tutaj mnożenie?