oporzadkuj rosnaco liczby dodatnie a,b,c spelniajace uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{c}{a+b}=2 \\ \frac{c}{a-b}=3 \end{cases}}\)
Uporządkuj liczby rosnąco
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Uporządkuj liczby rosnąco
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{c}{a+b}=2 \\ \frac{c}{a-b}=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=2a+2b \\ c=3a-3b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c-c=2a+2b-(3a-3b)}\)
\(\displaystyle{ 0=-a+5b}\)
\(\displaystyle{ a=5b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=2a+2b \\ c=3a-3b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c=10b+2b=12b}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=2a+2b \\ c=3a-3b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c-c=2a+2b-(3a-3b)}\)
\(\displaystyle{ 0=-a+5b}\)
\(\displaystyle{ a=5b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=2a+2b \\ c=3a-3b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c=10b+2b=12b}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ b}\)