trzy kolejne liczby pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bimber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 mar 2008, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kanada
Podziękował: 5 razy

trzy kolejne liczby pierwsze

Post autor: bimber »

Udowodnij, ze p, p+2 i p+4 nie moga wszystkie trzy byc liczbami pierwszymi ( p > 3 ). Dzieki za pomoc. Bimb
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

trzy kolejne liczby pierwsze

Post autor: Sylwek »

Wówczas p,p+2,p+4 dają różne reszty z dzielenia przez 3, z czego wynika, że jedna z tych liczb jest podzielna przez 3 i jest większa od 3 - zatem nie jest ona pierwsza.
bimber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 mar 2008, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kanada
Podziękował: 5 razy

trzy kolejne liczby pierwsze

Post autor: bimber »

A jak bys to udowodnil ?
Nocarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Połchowo

trzy kolejne liczby pierwsze

Post autor: Nocarz »

Zakładasz, ze p/3=x i z tego masz dalej: (p+2)/3=x+2/3 i (p+4)/3=(x+1)+1/3
Zkoro trzy liczby dają trzy różne reszty z dzielenia przez 3 to znaczy, że jedna z nich dzieli sie przez 3 i nie jest liczbą pierwszą
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

trzy kolejne liczby pierwsze

Post autor: Sylwek »

Mamy: \(\displaystyle{ (p+4)-(p+2)=2, (p+4)-p=4, (p+2)-p=2}\), zatem reszty tych trzech liczb są parami różne, dalej wiadomo.
ODPOWIEDZ