Udowodnij podzielność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tajnosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 maja 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 6 razy

Udowodnij podzielność

Post autor: tajnosc »

Należy udowodnić, że \(\displaystyle{ n^{5} -n, n N}\) jest podzielna przez 30.

Jak to się rozłoży to wyjdzie \(\displaystyle{ n(n-1)(n+1)(n ^{2} +1)}\) Co już samo w sobie dowodzi podzielności przez 2 i 3. Nie umiem jednak dowieść tego, że dzieli się przez 5.

Z góry dziękuję za pomoc.
frej

Udowodnij podzielność

Post autor: frej »

Jeśli liczba jest postaci \(\displaystyle{ n=5k-1, n=5k, lub n=5k+1}\) to jest oczywiste. Należy więc sprawdzić, czy liczba postaci \(\displaystyle{ n=5k+2}\) lub \(\displaystyle{ n=5k-2}\) spełnia warunek \(\displaystyle{ 5| n^2+1}\), a to zostawiam dla Ciebie
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, o 13:25 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Udowodnij podzielność

Post autor: kuch2r »

podzielnosc przez 5, wynika bezposrednia z Małego Twierdzenie Fermata.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Udowodnij podzielność

Post autor: Tristan »

Można też zauważyć, że \(\displaystyle{ n^2 +1=n^2 -4+5=(n-2)(n+2)+5}\).
ODPOWIEDZ