Zbiór liczb:
\(\displaystyle{ \left\{ 8; - \frac{1}{2} ; \left( -2 \right) ^{3} ; \pi ; 1,333...; \sqrt{3} ; 0,5; 1,3; -1; \sqrt[3]{8} ; 0,125; \sqrt{64} ; - \frac{ \sqrt{5} }{5} ; \left( \frac{7}{8} \right) ^{0} ; \sqrt{2 \frac{1}{4} } ; 1\frac{1}{3} ; \frac{72}{108} \right\}}\) ;
1 zad) Ze zbioru liczb wypisz:
- Liczby naturalne
- Liczby całkowite
- Liczby wymierne
- Liczby niewymierne
- pary liczb równych
- pary liczb przeciwnych
- pary liczb odwrotnych
z góry dziękuje
Podzbiory, zbiory liczb rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 13 razy
Podzbiory, zbiory liczb rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Podzbiory, zbiory liczb rzeczywistych.
Naturalne:
\(\displaystyle{ 8, \sqrt[3]{8} , \sqrt{64} , ( \frac{7}{8} ) ^{0}}\) , bo:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8} =2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{64} =8}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{7}{8} ) ^{0}=1}\)
[ Dodano: 13 Września 2008, 11:16 ]
-Całkowite:
Naturalne+\(\displaystyle{ (-2) ^{3} , -1}\)
\(\displaystyle{ 8, \sqrt[3]{8} , \sqrt{64} , ( \frac{7}{8} ) ^{0}}\) , bo:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8} =2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{64} =8}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{7}{8} ) ^{0}=1}\)
[ Dodano: 13 Września 2008, 11:16 ]
-Całkowite:
Naturalne+\(\displaystyle{ (-2) ^{3} , -1}\)