Wykaż, że

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Wykaż, że

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele trójek kolejnych liczb naturalnych parzystych, których suma jest kwadratem liczby naturalnej.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 22:34 przez szymek12, łącznie zmieniany 2 razy.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wykaż, że

Post autor: MagdaW »

\(\displaystyle{ 2n-1+2n+1+2n+3=x ^{2}\Rightarrow 6n+3=x ^{2}}\)
Zauważ, że spełnia je każda liczba n postaci \(\displaystyle{ n=6a ^{2}+6a+1}\), a takich liczb jest nieskończenie wiele.
Dowód:
\(\displaystyle{ 6(6a ^{2}+6a+1)+3=36a ^{2}+36a+9=(6a+3) ^{2} x=6a+3}\)


c.b.d.o.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Wykaż, że

Post autor: kuch2r »

MagdaW pisze:\(\displaystyle{ 2n-1+2n+1+2n+3=x ^{2}\Rightarrow 6n+3=x ^{2}}\)
Zauważ, że spełnia je każda liczba n postaci \(\displaystyle{ n=6a ^{2}+6a+1}\), a takich liczb jest nieskończenie wiele.
Dowód:
\(\displaystyle{ 6(6a ^{2}+6a+1)+3=36a ^{2}+36a+9=(6a+3) ^{2} x=6a+3}\)


c.b.d.o.
to ma zachodzic dla liczb naturalnych parzystych...
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wykaż, że

Post autor: MagdaW »

Dla parzystych:
\(\displaystyle{ 2n-2+2n+2n+2=6n=x ^{2}}\)
Wystarczy wziąć liczbę n postaci:\(\displaystyle{ n=6 {a ^{2} }}\)Takich liczb także jest nieskończenie wiele.
\(\displaystyle{ 36 a^{2}=x ^{2}}\)Dalej już prosto.

c.b.d.o.
ODPOWIEDZ