Znajdź dwie liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
grzegorz475
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Podziękował: 1 raz

Znajdź dwie liczby

Post autor: grzegorz475 »

Znajdź dwie liczby parzyste aby iloraz średniej arytmetycznej przez Średnią geometryczną tych liczby był równy 5 pierwiastków z 6 przez 12. proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Znajdź dwie liczby

Post autor: Tristan »

Z tego co napisałeś, to ma to wyglądać w ten sposób: a,b-parzyste
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}\cdot \frac{1}{sqrt{ab}}=\frac{5 sqrt6}{12}}\), tak?
grzegorz475
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Podziękował: 1 raz

Znajdź dwie liczby

Post autor: grzegorz475 »

A Czemu możenie jak jest iloraz i proszę o rozwiązanie tego do końca.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Znajdź dwie liczby

Post autor: Lady Tilly »

Mnożenie stąd się wzieło, ze jeśli masz dzielenie dwóch ułamków to działanie możesz przedstawić w postaci mnożenia z tym, że drygi czynnik w iloczynie odpowiadający dzielnikowi jest jego odwrotnością. Zauważ też, że liczba a oraz b będą należały do zbioru liczb naturalnych ponieważ iloczyn pod pierwiastkiem musi być dodatni i suma liczb w odniesieniu do średniej arytmetycznej też musi być dodatnia, bo przyrównujesz to do liczby dodatniej wedle tego co napisał Tristan tzn. jeśli to jest prawdziwe. Oczywiście jeśli mowa o liczbach parzystych to nie ulega wątpliwości, że muszą być całkowite, to wiadomo napewno. No ale może nich ktoś jeszcze się wypowie na temat.
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Znajdź dwie liczby

Post autor: ymar »

Wyszła mi postać równoważna:
(a/b)+(b/a)=39/18 i a,b parzyste.
edit 1: usunąłem 1 bzdurę
edit 2: drugą
Ostatnio zmieniony 31 paź 2005, o 11:34 przez ymar, łącznie zmieniany 1 raz.
ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T3
Pomógł: 10 razy

Znajdź dwie liczby

Post autor: ap »

\(\displaystyle{ 2,3}\) spełniają, ale muszą być parzyste, więc \(\displaystyle{ 4,6}\) i każda wielokrotność (albo każda parzysta wielokrotność \(\displaystyle{ 2,3}\)).
ODPOWIEDZ