witam !
treść zadania przedstawia się następująco:
"Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ {\sqrt[3]{5}}}\) jest niewymierna."
czy ktoś mógłby mi pomóc w jego rozwiązaniu?
z góry dziękuję !
dowód na niewymierność.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
dowód na niewymierność.
Niech \(\displaystyle{ x^3-5=W(x)}\).
Pierwiastkiem tego wielomianu jest \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5}}\), a \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5}\neq 1, 5}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pierwiastkiem tego wielomianu jest \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5}}\), a \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5}\neq 1, 5}\), co kończy dowód.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki