Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Mateusz Kempa »

Witam,

Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania:

Znajdź resztę z dzielnia wielomianu \(\displaystyle{ x^{2006} - x^{2005} + 2}\) przez \(\displaystyle{ x^{3} - x}\). Uzasadnij.

Z góry dzieki !
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: _el_doopa »

\(\displaystyle{ x^{2006}=x^{2004}=x^{2002}=....=x^2\pmod {x^3-x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2005}=x^{2003}=....=x od {x^3-x}}\)
czyli masz
\(\displaystyle{ x^{2006}-x^{2005}+2=x^2-x+2 od {x^3-x}}\)
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Mateusz Kempa »

Mhm....

A dlaczego zapisałeś w ten sposób że \(\displaystyle{ x^{2006} = x^{2004}....}\) Przecież to się wg mnie nie równa.... Poza tym muszę to chyba dzielić przez \(\displaystyle{ x^{3}}\) a nie \(\displaystyle{ x^{2}}\)...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zamiast \(\displaystyle{ =}\) powinno tam być \(\displaystyle{ \equiv}\) - przystaje, ale to taki drobny szczegół Choziać często spotyka się (w internecie) taki zapis:)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Mateusz Kempa »

Dzięki chłopaki...

Mam jeszcze pytanko - jak zapisać matematycznie \(\displaystyle{ x^{2}(mod x^{3} - x)}\)
Nigdy nie stosowałem takiego zapisu...
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Zadanko - reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: _el_doopa »

definicja:
dla wielomianow o wspolczynnikach calkowitych \(\displaystyle{ W(x),Q(x),P(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x) \equiv Q(x) od {P(x)} P(x)|(W(x)-Q(x))}\)

nie wiem czy sie to stosuje normalnie w jakis ksiazkach madrych ale ja tak pisze bo wygodnie
ODPOWIEDZ