Rozwiązać w liczbach rzeczywistych równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Rozwiązać w liczbach rzeczywistych równanie

Post autor: kluczyk »

\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}+t^{2}=x(y+z+t)}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Rozwiązać w liczbach rzeczywistych równanie

Post autor: Sylwek »

Zachodzi \(\displaystyle{ L qslant P}\) - wystarczy pogrupować tak, aby otrzymać sumę kwadratów. Wówczas prosto rozstrzygniesz, kiedy zachodzi równość.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiązać w liczbach rzeczywistych równanie

Post autor: »

Równanie jest równoważne:
\(\displaystyle{ x^2+(x-2y)^2+(x-2z)^2+(x-2t)^2 = 0}\)

Q.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Rozwiązać w liczbach rzeczywistych równanie

Post autor: MatizMac »

czyli x=y=z=t=0
ODPOWIEDZ