dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: robomanus »

Witam! Po krótkim czasie rozmyślania wpadł mi do głowy pewien pomysł, jak mozna udowodnić niewymierność liczby \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) dowód wygląda tak:
Każde przybliżenie tej liczby da następujące wyniki:
\(\displaystyle{ 1,4^{2}=1,96}\)
\(\displaystyle{ 1,41^{2}=1,9881}\)
\(\displaystyle{ 1,414^{2}=1,999396}\)
\(\displaystyle{ 1,4142^{2}=1,9999616}\)
itd.
Jak widać kolejne wyniki będą miały na początku coraz więcej dziewiątek lecz w ten sposób tylko zbliżamy się do dwóch. Można zatem stwierdzić, że w nieskończoności osiągniemy liczbę 1,(9), która jak wiemy równa się 2. Jak myślicie dobre rozumowanie czy nie?
frej

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: frej »

robomanus, taka indukcja przyrodnicza w stylu " widzimy, że jest coraz więcej dziewiątek " nie może być dowodem.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: Sylwek »

Było tysiące razy jak to udowodnić. A także:
frej pisze:taka indukcja przyrodnicza w stylu " widzimy, że jest coraz więcej dziewiątek " nie może być dowodem.
frej

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: frej »

robomanus, wiesz jak to udowodnić?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: »

Nawet gdyby jednak uściślić co znaczy, że "na początku jest coraz więcej dziewiątek" i wykazać to, to byłby to jedynie dowód na to, że ciąg \(\displaystyle{ a_n = \frac{[10^n x]}{10^n}}\) zbiega do \(\displaystyle{ x}\) (w tym wypadku dla \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}}\), ale to prawda dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\)). Nie ma to żadnego związku z tym czy \(\displaystyle{ x}\) jest wymierny czy nie.

Q.
robomanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 27 lut 2007, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: robomanus »

Można policzyć jaka jest szansa że po podniesieniu przybliżenia \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) do kwadratu na n-tym miejscu będzie dziewiątka. Albo spróbowac zauważyć pewną właściwość co do przyrostu dziewiątek i ją udowodnić. Lecz nie o to mi chodzi. Chciałbym tylko wiedzieć czy (zakładając że na początku będą te dziewiątki) moje rozumowanie jest właściwe.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: »

Nie, rozumowanie nie jest właściwie - już zostało przecież napisane, że nie ma ono nic wspólnego z wymiernością bądź nie rzeczonej liczby.

Q.
jacekvool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 28 cze 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skądinąd

dowód na niewymierność pierwiastka z 2

Post autor: jacekvool »

ej stary, ale co to ma wspólnego z niewymiernością \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ?
ODPOWIEDZ