Czy kongruencje równoczesne
\(\displaystyle{ x \equiv 3 \ (mod \ 14), \ x \equiv 7 \ (mod \ 16)}\)
mają rozwiązanie?
Rozwiązałem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ x \equiv 3 \ (mod \ 14), \ x \equiv 7 \ (mod \ 16)\\
x = 3 + 14t\\
3 + 14t \equiv 7 \ (mod \ 16)\\
14t \equiv 4 \ (mod \ 16)\\
-2t = 4 + 16u\\
t = -2 - 8u\\
x = 3 + 14(-2 - 8u) = 3 - 28 - 14\cdot8\cdot u = -25 - 14\cdot8\cdot u\\
\underline{\underline{x \equiv -25 \ (mod \ -14\cdot8)}}}\)
Czy jest to rozwiązane poprawnie?
Rozwiązanie kongruencji równoczesnych
Rozwiązanie kongruencji równoczesnych
tak, możesz też zrobić to tak:
\(\displaystyle{ 8x \equiv 24 (mod 112)}\)
\(\displaystyle{ 7x \equiv 49 (mod 112)}\)
\(\displaystyle{ 8x-7x \equiv 24-49 \equiv -25 (mod 112)}\)
trochę krócej
Tak nawiasem mówiąc, to ładniej wygląda \(\displaystyle{ (mod 14\cdot 8)}\) niż \(\displaystyle{ (mod -14\cdot 8)}\), ale to tylko moje zdanie
\(\displaystyle{ 8x \equiv 24 (mod 112)}\)
\(\displaystyle{ 7x \equiv 49 (mod 112)}\)
\(\displaystyle{ 8x-7x \equiv 24-49 \equiv -25 (mod 112)}\)
trochę krócej
Tak nawiasem mówiąc, to ładniej wygląda \(\displaystyle{ (mod 14\cdot 8)}\) niż \(\displaystyle{ (mod -14\cdot 8)}\), ale to tylko moje zdanie
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, o 21:42 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Rozwiązanie kongruencji równoczesnych
Tak, ale ten minus to możesz spokojnie skasować. A rozwiązać można również inaczej. Pomnóżmy pierwszą kongruencję przez 8, a drugą przez 7:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x \equiv 24 (mod \ 112)\\ 7x \equiv 49 (mod \ 112) \end{cases}}\)
Po odjęciu stronami:
\(\displaystyle{ x \equiv - 25 (mod \ 112)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x \equiv 24 (mod \ 112)\\ 7x \equiv 49 (mod \ 112) \end{cases}}\)
Po odjęciu stronami:
\(\displaystyle{ x \equiv - 25 (mod \ 112)}\)