równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

równanie

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że istnieje tylko jedna para \(\displaystyle{ (x,y)}\) liczb pierwszych, która spełnia równanie:
\(\displaystyle{ x^{2}-30y^{2}=1}\).
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

równanie

Post autor: limes123 »

Z tej równości wynika, że x jest postaci \(\displaystyle{ 6k\pm 1}\) dla całkowitego k. Czyli
\(\displaystyle{ (6k\pm 1)^2=30y^2+1\iff 36k^2\pm 12k+1=30y^2+1}\) a z ostatniej równości wynika, że y jest liczbą parzystą, czyli y=2 a z tego wynika, że x=11 i jest to jedyna para l. pierwszych spełniających to równanie.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

równanie

Post autor: szymek12 »

Ala dlaczego \(\displaystyle{ x=6k+1}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ x=6k-1}\) dla całkowitego \(\displaystyle{ k}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

równanie

Post autor: Sylwek »

Gdyż w innym wypadku lewa strona byłaby podzielna przez 2 lub przez 3, a prawa nie - sprzeczność.
ODPOWIEDZ