Podaj przykład liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kordak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2004, o 16:28

Podaj przykład liczby

Post autor: kordak »

Podaj przykład liczby, której kwadrat jest większy od \(\displaystyle{ 100}\), a sześcian jest mniejszy od \(\displaystyle{ 100}\).
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 15:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Podaj przykład liczby

Post autor: Yavien »

\(\displaystyle{ -12}\)
kordak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2004, o 16:28

Podaj przykład liczby

Post autor: kordak »

Yavien pisze:\(\displaystyle{ -12}\)
Dzięki z podpowiedź
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Podaj przykład liczby

Post autor: Arek »

No to chyba rekord naszego forum Satysfakcjonująca odpowiedź w trzech znakach... Pięknie, pięknie...
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Podaj przykład liczby

Post autor: Yavien »

heh, w dwoch w tym temacie sie nie dalo
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Podaj przykład liczby

Post autor: Zlodiej »

Mozna w dwóch a nawet wiecej :] A dokładniej wyznaczyć wszystkie takie liczby :]

\(\displaystyle{ \large x^2>100\wedge x^30 (x-10^{\frac{2}{3}}(x^2+10^{\frac{2}{3}}x+10^{\frac{4}{3}})}\)

Tylko rozwiazać ten układ równań ^_^
JArecki.k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2005, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DolnyŚlask

Podaj przykład liczby

Post autor: JArecki.k »

Czyli pełna odpowiedz brzmi \(\displaystyle{ x<-11}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Podaj przykład liczby

Post autor: Rogal »

Nie. Pełna odpowiedź brzmi: \(\displaystyle{ x<-10}\).
ODPOWIEDZ